(096) 789 04 56
Контактні телефони: Графік роботи:
  • Будні:с 10:00 до 19:00
  • Субота:с 10:00 до 14:00
  • Неділя:Вихідний
X
  • Згідно вашого місцезнаходження, ваша мова за замовчуванням: Українська
0 00 грн

Про рідкісні захворювання, правильне харчування та дієти.

Про рідкісні захворювання, правильне харчування та дієти.

Зміст:

ГРЕЧАНИНА ОЛЕНА ЯКІВНА

Директор Харківського спеціалізованого медико-генетичного центру

Гречанина: про рідкісні захворювання, правильне харчування та дієти

Відомий український генетик Олена Гречаніна розповіла про роботу свого медичного закладу, рідкісні дитячі захворювання та методи їх лікування, а також про правильне харчування та вплив дієт на організм.

- Ви вже 50 років працюєте у медико-генетичному центрі, який знають та поважають у Європі та США. Ви вилікували понад 150 тисяч людей і продовжуєте щодня приймати пацієнтів. У чому полягає секрет вашої роботи та унікальність медичного закладу?

- До нас приходять пацієнти, у яких не зрозумілий діагноз. Ось мандрують вони від одного вузького фахівця до іншого, але встановити захворювання та причину його появи не виходить. При цьому у кожного десятого пацієнта уражено декілька органів та систем організму. Ми допомагаємо людям із різними хворобами, у тому числі з психічними, онкологічними, ортопедичними. У нашому медико-генетичному центрі лікують рідкісні захворювання як у дітей, так і у дорослих. Рідкісною хворобою страждає одна людина із двох тисяч людей. Нині налічується понад вісім тисяч таких захворювань. Рідкісні хвороби – це глобальна проблема медицини. У найближчі десятиліття їхня кількість зросте. Наприклад, у Харківській області на обліку перебуває 34 тисячі дітей, які страждають на рідкісні захворювання. До нас приїжджають лікуватися з усієї України та з довколишніх країн, зі США, Великобританії, Норвегії, Франції, Греції. За час існування нашого медико-генетичного центру ми допомогли мільйону пацієнтів. Щорічно ми обстежуємо близько 40 тисяч людей. 2007 року мені вручали звання «Почесний громадянин міста Харкова» на площі Свободи. І коли я спускалася зі сцени після нагородження, то потрапила до довгого коридору з людей. Я йду коридором, а мені простягають руки і вітають. І я чую з різних боків: «Олено Яківно, ви ж мене оперували. Олено Яківно, ви ж мені сина здорового виростили». У нас працює 200 співробітників. Унікальність нашого медико-генетичного центру – це поєднання лікувальної, навчальної та наукової роботи. У нас пацієнтів обстежують доценти та професори. Американські та європейські лікарі дивуються нашим приголомшливим результатам у лікуванні. Ми приймаємо та обстежуємо як вагітних жінок з їхніми дітьми, так бабусь та дідусів.

- Ви сказали, що кількість рідкісних захворювань збільшуватиметься. Чому?

- Хвороби з'являються через розвиток та досягнення нашої цивілізації, які не зрозумілі нашому геному (це сукупність генів, в них міститься біологічна інформація, яка використовується для побудови організму людини, – прим. ред.). Геном не може знайти мови спілкування з тим, чого він ніколи не бачив. Захворювання також з'являються через травми, шкідливі звички, хронічні інфекції, неадекватне харчування, суперстрес. Ми, по суті, постійно живемо у суперстресі. Багато людей бачать лише чорні кольори, перебувають у депресивному стані.

- А що треба їсти, щоб бути гарним та здоровим? Чи існують універсальні поради, як правильно харчуватися?

- Універсальна порада для всіх, яка допоможе покращити стан здоров'я: ви повинні їсти те, що вмієте перетравлювати. Якщо ви пообідали і протягом двох годин після їди захотіли спати, не грішіть на втому. Ви з'їли те, що не вміє перетравлювати ваш організм. Вам потрібно дізнатися, через який саме продукт у вас з'являється сонливість і більше не їсти його. Якщо ви відчуваєте пристрасті до якоїсь їжі, вам необхідно боротися з ними. Ви хочете їсти багато солодощів, сиру чи ковбаси – стримуйте себе. У багатьох пацієнтів не було б цукрового діабету 2-го типу, якби вони звернули увагу на свої пристрасті до їжі та нормалізували харчування. Порада для батьків: якщо ваша дитина не хоче щось їсти, не потрібно її примушувати. Підберіть для нього смачні та корисні продукти, які він буде із задоволенням їсти, а після їди – відчувати себе повним сил та енергії. Як я розумію, раціон харчування має бути індивідуальним. Але тисячі дівчат намагаються схуднути за допомогою модних та екзотичних дієт. Вони хочуть виглядати красивими, тому знаходять дієти на жіночих сайтах чи форумах в інтернеті. Чомусь дівчата із задоволенням прислухаються до думки дієтологів та інших експертів. Усі сучасні дієти – це неподобство. Вони не індивідуалізовані, тому нерідко шкодять. З ними треба поводитися дуже обережно. Адже будь-яка дієта торкається обміну речовин, тому зміни можуть бути як позитивними, так і негативними. Лише лікар може призначити правильне харчування. У нашому медико-генетичному центрі лікуємо у пацієнтів різні захворювання за допомогою дієти.

– Які рідкісні захворювання можна лікувати за допомогою правильного, адекватного харчування?

- Правильна дієта дозволяє боротися з чималою кількістю звичайних і рідкісних захворювань. Наприклад, при валінемії дитині заборонено вживати м'ясо курки, тому що в ньому міститься велика кількість амінокислоти, яка називається валін. Діти з таким захворюванням – це живі істоти без потреб, які навіть не вміють говорити. Колись до нас привели дитину, батьки якої працювали на курячій фабриці. Вони годували свого сина переважно куркою. Ми поставили йому діагноз валінемія та перевели на інше харчування. Вже за місяць нам зателефонували батьки і сказали, що дитина вперше сказала слово «мама». Через три місяці він пішов до школи. За допомогою правильного харчування можна лікувати психічні захворювання. У нас були випадки, коли 2-3 денною дієтою ми виводили пацієнтів зі стану тяжкої шизофренії. І люди на все життя забували про захворювання. Нещодавно мене попросили обстежити 18-річну дівчину, яка лежала в психіатричній клініці з гострою шизофренією. Коли я її побачила, то звернула увагу, що її шкіра нагадувала очищену рибу. Такий стан шкіри буває у випадках, коли в людини порушений обмін триптофану. Ми заборонили дівчині їсти яловичину та шоколад і призначили нікотинову кислоту у малих дозах. За місяць я взяла дівчину на роботу. Нині вона очолює відділ міжнародних переказів у нашій установі.

– Понад 20 років у вашій установі працює Центр допологового виховання. Вже давно доведено, що своєю поведінкою і ставленням до дитини, що не народилася, батьки можуть впливати на її психічне здоров'я і фізичний розвиток. Розкажіть, як майбутнім мамам правильно виховувати дітей.

– Наші спеціалісти починають виховувати дітей з моменту зародження. Ми проникаємо у внутрішньоутробний світ за допомогою новітніх технологій та обладнання. Адже діти чують усе, що відбувається у реальному світі. З 13 тижня ми обстежуємо майбутніх мам за допомогою ультразвуку. Дитина чує лікарів і реагує на їхні слова, має емоції. Наприклад, я прошу його забрати ручку, і він її прибирає. Ось тому майбутня мама має давати мозку та свідомості правильні команди, позитивно мислити та насолоджуватися життям. Якщо мама постійно перебуває в депресії або регулярно обговорює з татом переривання вагітності, дитина може народитися з порушеннями психіки або аутизмом. У Центрі допологового виховання ми просимо мати малювати на мольбертах. Здорові мами створюють картини за допомогою яскравих олівців. Майбутнім мамам потрібно читати та слухати гарну класичну музику. У Харкові у філармонії регулярно відбувалися концерти для вагітних, на яких майбутні мами слухали твори Моцарта та Шопена. У нашому Центрі допологового виховання вже 20 років проводять концерти для вагітних. У нас працює професійний музикант, який грає майбутнім мамам. Наші спеціалісти також підбирають правильне харчування для жінок. Ось тому у нас народжуються здорові та талановиті діти!

16.06.2016

Джерело: Міський Дозор

 

Назад
0 грн

Цей сайт використовує cookies. Ви можете змінити налаштування cookies у своєму браузері. Дізнатись більше .

instagram facebook